Site Overlay

Slutet för globaliseringen? Ökad lokal produktion och flera lokala investeringar i Sverige

Slutet för globaliseringen? Ökad lokal produktion och fler lokala investeringar i Sverige

Svenska industrikommuner inbjuder till seminarium på Almedalen den 5 juli

Idag står svensk industri inför långsiktiga konsekvenser av Ukraina-kriget, stoppet i Suezkanalen, Brexit, finanskris, skenande transportkostnader och klimatutmaningar.

Många i det nordiska näringslivet ser att det finns ett stort behov av att skapa mer av lokala och regionala leveranskedjor. Marcus Wallenberg har varit tydlig om att de ”nuvarande leveranskedjorna har fått sig stopp och törnar”.

Det nya industriella landskapet ställer nu krav på lokalt och regionalt samarbete där de stora avstånden till otrygga och politiskt instabila leveranskedjor väljs bort. Kulturkrockar, icke-rationella besluts­processer och korruption kan bli dyrbara erfarenheter.

Via stärkandet av lokala värdekedjor underlättas byggandet av ett mer robust och säkert leveranssystem. Den viktiga tilliten finns där också.

För varje näringslivschef i de 290 svenska kommunerna borde skiftet mot mer av lokal produktion vara en välkommen utmaning. Nu finns möjligheten att attrahera investeringar och etableringar till den egna kommunen.

Svenska industrikommuner i Almedalen

Välkommen till ett konkret och sysselsättningsskapande samtal om hur kommunerna kan utnyttja den nya situationen för att skapa lokala förutsättningar för investeringar och etableringar.

Program den 5 juli

Hamnplan 5, tisdag den 5 juli kl 13.00 -15.00

13.00 Välkommen till Industrikommunernas seminarium, Carina Sammelli, KSO Luleå Kommun.

13.15 – 13.40 Företag framtidssäkrar med produktion på hemmaplan. Professor Arni Halldorsson, Chalmers i Göteborg med specialitet på hantering av försörjningskedjor.

13.40 – 13.55 Varför flyttar Kinnarp hem till Falköping från Kina? Robert Petersson, VD Kinnarps.

13.55 – 14.10 Synsam från Kina till Östersund, ”Vi vill inte vara beroende av produktion i högriskländer”. Så skapades 200 nya jobb.  VD och koncernchef Synsam Group, Håkan Lundstedt och Bosse Svensson, KSO Östersunds Kommun.

14.10 – 14.30 Så vann vi Northvolt med följdinvesteringar till Skellefteå, Så skapades över 4 000 jobb. Bengt Ivansson, f d Näringslivschef i Skellefteå.

14.30 – 14.45 Så kan region och kommun samarbeta kring etablerings­ansträngningar. Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.

14.45 – 15.00 Debatt – Så kan kommunerna bearbeta den nya omvärldskartan. Moderatorerna Christer Asplund och Peter Nygårds. Välkommen!

Dela gärna inlägget:
EnglishSwedish